Middaghosmig.se



• Behöver jag betala skatt på det jag tjänar?
Ja, om du tjänar pengar på en middag behöver du betala skatt på vinsten.
Exempel. Du har 6 middagsgäster som betalar 6 x 150 kr = 900 kr.
Du har handlat mat för 700 kr. Då ska du redovisa en vinst på 200 kr.
Inkomsten ska deklareras med hjälp av blankett T2.


• Vilka middag är mest populär?
Välkända råvaror som oxfilé, lax och högrevsburgare med twist är alltid populära.
Men försök hitta din egen stil.


• Hur kontrolleras alla gäster av er?
Vi gör en helhetsbedömning av alla intresserade gäster beroende på vilka uppgifter vi får. Har vi för lite information så kontaktar vi gästerna.
Vi rekommenderar alltid att gästerna betalar middagen i förväg med Swish. Då kan du som värd se personens namn vid betalning. Rekommendationen är att alltid bjuda in minst fyra gäster samt gärna en vän som du redan är bekant med.


• Följ våra råd.
Bjud in minst fyra personer till din middag och kanske en vän som du känner sedan tidigare. Låt gästerna betala med Swish i förväg.
Sätt en tydlig start- och sluttid för middagen.
Bjud bara in gäster som du tycker verkar trevliga. Var inte rädd för att ställa frågor till gästen. Använd ditt sunda förnuft.


• Jag får inte så många svar...
Prova med en ny meny, eller några snygga bilder från ditt kök och på dig.


• Får jag servera vin och öl?
Enligt alkohollagen får du inte sälja vin, öl eller annan alkohol på en middag. Men du kan låta gästerna själva ta med sig vad de vill dricka.


Hur mycket pengar tjänar jag?
Du bestämmer själv hur mycket din middag ska kosta. Rimligt pris ger flera gäster.


Är det tillåtet att servera mat i hemmet?
Du kan normalt ha en tillfällig verksamhet (restaurang) under en begränsad tid utan att behöva registrera den hos Miljöförvaltningen. Vi pratar då cirka fem tillfällen på ett år. Är ni två olika fysiska personer som ansvar för middagarna kan ni ha tio tillfällen tillsammans. Verksamheten får inte vara för stor. Om du tänker öppna en restaurang hemma och bjuda in gäster återkommande behöver du registrera verksamheten hos miljöförvaltningen i din kommun. Oavsett om verksamheten registreras eller inte så är du ansvarig för att de livsmedel som du säljer eller serverar är säkra.
Mer information hittar du hos din kommun.
http://foretag.stockholm.se/Tillstand/Livsmedelsverksamhet/Tillfallig-livsmedelsverksamhet/